Zelluf doen! Spreid je risico’s op internet

Dit blog gaat over “zelluf doen“: een veelgehoorde kreet onder peuters. En met goede reden, als je ut zelluf een paar keer gedaan hebt dan ben je op weg naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid.

Jammer dat de meeste internetgebruikers een soort van baby’s zijn die nooit lijken te willen leren hoe je ut zelluf kan doen. En dat terwijl er meer en meer eenvoudige programma’s en scripts gratis te downloaden zijn die je onafhankelijk kunnen maken van externe (commerciële) partijen.

Of zoals Bits of Freedom ut zo mooi zegt:

“als je diensten in eigen beheer hebt, ben je minder afhankelijk van de grillen van bedrijven. Nieuwe technologieën kunnen dat vergemakkelijken. Er wordt gewerkt aan een gedecentraliseerd domeinnaamsysteem. Er wordt gewerkt aan een gedecentraliseerd sociaal netwerk. Er wordt zelfs gewerkt aan gedecentraliseerde internetinfrastructuur: mesh networking. Door deze systemen in de handen van de gebruikers te plaatsen ligt de macht niet in handen van één partij.”

Op dit blog schrijf ik over die technologieën en test ze uit. Omdat ik zelf geen programmeur ben zal het altijd enigszins simpel (moeten) blijven. En ik denk dat dat ook een van de belangrijkste features moet zijn van vervangende technologieën. Zelluf doen is al moeilijk genoeg.


Posted

in

, , ,

by

Tags: